Program în premieră la o facultate din România. Studenții sunt învățați să gestioneze conflictele de la locul de muncă

12 06. 2020, 10:00
Sursa foto: Facebook UBB

Studenții sunt învățați să gestioneze conflictele de la locul de muncă, din firme sau instituții, în cadrul unui program de studii lansat în premieră națională la o facultate a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

Noul program la nivel de licență vizează dezvoltarea cunoștințelor și abilităților necesare pentru abordarea constructivă și eficientă a conflictelor de tip organizațional și personal.

„Programul Studii de conflict pune accent pe gestionarea conflictelor la locul de muncă, a conflictelor inter-personale și a celor intra-organizaționale care au crescut în ultimii ani. Este vorba, de exemplu, de conflicte între șefi și angajați, între companii și instituții sau cu clienții acestora”, a declarat pentru MEDIAFAX prodecanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Christian Chereji.

Program în premieră la „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca

La nivel național, nevoia unei specializări în domeniul managementului conflictelor este tot mai evidentă și din solicitările pe care le fac organizațiile publice si non-profit pentru trainingul propriilor angajați.

Viitorii absolvenți vor putea fi angajați în companii sau instituții, pe partea de resurse umane, ca și consultanți, consilieri ai managerilor de firme sau șefilor de instituții sau chiar pot fi chiar manageri în sine.

Chereji a explicat că atât managerii din zona publică cât și cei din zona non-profit au subliniat nevoia unor specialiști în domeniul soluționării conflictelor la nivelul instituțiilor, care să aibă un statut permanent, considerând că simplele traininguri în domeniu nu sunt suficiente, transmite Mediafax.

Potrivit unor studii recente, între 40-80% din timpul pe care un manager îl petrece la job este ocupat cu soluționarea conflictelor de muncă”, a precizat prodecanul facultății clujene.

Studenții sunt învățați să gestioneze conflictele de la locul de muncă

La nivel național, în afară de UBB, mai există universități din țară care oferă cursuri ce presupun dobândirea de competențe specifice soluționării conflictelor sociale sau individuale, însă doar parțial și la nivel de master.

„Lipsește o abordare unitară, închegată a studiului conflictelor, așa cum oferim acum la UBB. Noi propunem o abordare multidisciplinară, care nu poate fi oferită doar pe parcursul a celor doi ani ai unui program de masterat”, a mai spus Christian Chereji.

Acesta a constatat că există un interes real și constant pentru studiul fenomenului conflictual, programul de studii urmând să fie lansat în toamnă la FSPAC.