Barbados vrea să devină republică. Regina Elisabeta a II-a nu se va mai afla la conducerea acestui stat

16 09. 2020, 14:49

This browser does not support the video element.

Barbados și-a anunțat intenția de a o înlătura pe regina Elisabeta de la conducerea statului și de a deveni republică.

GALERIE FOTO

Regina Elisabeta a II-a se află la conducere Commonwealth-ului, care reunește Regatul Unit și alte 15 state, care de-a lungul timpului și-au obținut independența față de Imperiul Britanic. La fel ca și în cazul Regatului Unit, aceasta deține poziția de șef al statului, dar are un rol decorativ, puterea politică fiind concentrată în mâinile unui cancelar sau prim-ministru, în funcție de țară.

Barbados, un stat insular din Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, aflat în Arhipelagul Antilelor Mici și-a manifestat intenția de a o îndepărta pe regina Elisabeta de la conducerea sa și de a deveni, în schimb, o republică, notează BBC.

Depășirea trecutului colonial

„A sosit timpul să ne lăsăm pe deplin trecutul colonial în urmă”, a spus guvernul națiunii insulare din Caraibe. Executivul speră ca procesul să fie finalizat până în luna noiembrie a anului 2021, atunci când vor fi sărbătoriți 55 de ani de la independența Barbadosului față de Londra.

Mia Mottley, șefa executivului, a explicat faptul că concetățenii ei își doresc un șef de stat care să fie din Barbados. „Aceasta este declarația supremă de încredere în ceea ce suntem și ceea ce suntem capabili să realizăm”, a mai adăugat aceasta.

Palatul Buckingham a spus că aceasta este o chestiune care depinde guvernul și cetățenii din Barbados. O sursă de la Palat a spus că ideea îndepărtării reginei Elisabeta a II-a nu a apărut din senin și că a mai fost adusă în discuție de-a lungul timpului.

Declarația a făcut parte din Discursul Tronului, care prezintă politicile și programele guvernului înainte de o nouă sesiune parlamentară. În timp ce mesajul este citit de guvernatorul general, acesta este scris de premierul țării. Discursul a citat, de asemenea, un avertisment din partea lui Errol Barrow, primul cancelar al Barbadosului după câștigarea independenței, care a spus că țara nu ar trebui să rămână blocată în „premisele colonialismului”.

Barbados nu este prima fostă colonie britanică din Caraibe care vrea să devină republică. Guyana a făcut acest pas în 1970, la mai puțin de patru ani de la obținerea independenței față de Marea Britanie. Trinidad și Tobago au urmat exemplul în 1976, iar Dominica în 1978.

Citește și:

De ce regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se sărbătoreşte niciodată de ziua ei?

Care este succesiunea la tronul Marii Britanii după Regina Elisabeta a II-a?

Legăturile Regelui Mihai cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Ce varsta are Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii… in presedinti americani? (FOTO)