V. Gheorghiță, despre noile tulpini ale virusului: Trebuie să accelerăm campania de vaccinare

10 03. 2021, 08:43
O fiolă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Sursa foto: Profimedia

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că eficacitatea vaccinurilor omologate în fața noilor tulpini ale virusului este ușor diminuată și că singura varianta pentru a opri răspândirea virusului rămâne vaccinarea.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, datele arată că eficacitatea vaccinurilor este puțin diminuată în fața noilor tulpini ale virusului SARS CoV-2. De aceea, trebuie să ne vaccinăm, astfel suntem protejați față de formele severe, a precizat Gheorghiță.

„Datele disponibile la acest moment ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina salbatică și chiar față de tulpina britanică. Singurul meu mesaj este să ne programăm cât mai mulți la vaccinare și să accelerăm campania. Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate, ne protejează de formele critice. Nici un vaccin nu este 100% eficace”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că specialiștii se așteaptă ca tulpină britanică să devină dominantă în România. Specialiștii vor urmări cu atenția evoluția tulpinilor din Brazilia și Africa de Sud.

Gheorghiță, despre potențiala vaccinare a elevilor care au examen

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, susține că a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Educației cu privire la vaccinarea elevilor care au examen, dar spune că prin respectarea celorlalte măsuri de prevenire se pot asigura condiții de siguranță.

Întrebat în conferința de presă de marți despre vaccinarea elevilor de peste 16 ani, care au examene cu prezență fizică, Valeriu Gheorghiță a spus că acestea vor putea fi organizate în condiții de siguranță prin respectarea celorlalte măsuri de prevenire.

„Am vorbit cu domnul ministru legat mai degrabă de apariția în spațiul public a acestor informații. Sigur, așa cum am explicat prin faptul că elevii între 16 și 18 ani au de susținut o serie de examene cu prezență fizică din punct de vedere epidemiologic este foarte important ca aceste activități să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Însă, respectându-se celelalte mecanisme prin care putem preveni răspândirea infecției cu Sars-Cov-2, și anume distanțarea fizică, purtarea măștii, putem asigura aceste condiții de siguranță în cazul elevilor din grupa respectivă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, în acest moment, „principala limitare este legată de numărul de doze disponibile și de faptul că avem încă un număr extrem de mare de persoane care au un risc medical individual de a face o formă severă, mă refer la persoane cu vârste peste 65 de ani și persoane care au boli cronice, persoane cu dizabilități”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că pe marginea acestui subiect au avut loc „doar discuții, fără să se fi tranșat o modalitate de acțiune”.