1 mai. Câte zile libere legale mai au românii în anul 2021

30 04. 2021, 18:00
Sursa foto: Shutterstock

1 mai, cunoscută și sub denumirea de Ziua Muncii, este o sărbătoare legală celebrată de obicei la data de 1 mai sau în prima luni din mai.

1 mai sau Ziua Muncii este celebrată în multe țări din lume, inclusiv în România, fiind decretată zi liberă prin lege. La originea zilei de 1 mai stă o demonstrație de amploare a muncitorilor din Chicago prin care s-a cerut dreptul la ziua de muncă de 8 ore.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de muncitori au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii. Însă, cea mai amplă manifestație a avut loc la Chicago. Cu toate acestea, ziua de 1 mai a devenit cunoscută în toată lumea abia trei zile mai târziu, atunci când au avut loc incidente violente în Piața Haymarket din Chicago. În timpul unor demonstrații, patru participanți au fost împușcați de poliție și mulți alții au fost răniți.

În aceeași zi, în cadrul unei alte demonstrații din Piața Haymarket, mulțimea a aruncat o bombă spre polițiști. În urma incidentului, 66 de polițiști au fost răniți, iar șapte dintre aceștia au murit în cele din urmă. Poliția a ripostat și a rănit sute de oameni, timp în care unii și-au pierdut viața.

Incidentele violente prin care data de 1 mai a devenit cunoscută în lume

În urma acestor incidente, opt lideri ai unei mișcări muncitorești ce promova violența au fost aduși în fața instanțelor. Pentru plata apărării acestora au contribuit și muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania. În urma procesului, șapte dintre lideri au fost condamnați la moarte, iar unul a primit 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, șapte ani mai târziu, toți cei opt au fost găsiți nevinovați în urma unei noi investigații.

În anul 1889, la Paris, social–democrații au stabilit ca ziua de 1 mai să devină o zi internațională a muncitorilor. La data de 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală. Între timp, ziua de 1 mai a devenit, în aproape toate țările din lume, Ziua Internațională a Muncii. În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat care era celebrată prin defilări propagandistice.

În România, după evenimentele din decembrie 1989 ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivități timp de mai mulți ani decât la inițiativa unor reprezentanți ai unor partide precum PSM și PRM.

Câte zile libere legale au mai rămas în anul 2021?

Bineînțeles, în afară de 1 mai, românii mai au parte și de alte zile libere legale. În total, avem parte de 15 zile libere legale în anul 2021.

După Ziua Muncii, românii se vor mai putea bucura de încă 10 zile libere legale. Primele zile libere vor fi 2 și 3 mai, prin care se sărbătorește prima și a doua zi de Paști. Următoarea zi liberă va fi de 1 iunie, atunci când este celebrată Ziua Copilului.

Iată mai jos calendarul complet al zilelor libere legale din anul 2021:

  • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)
  • 30 aprilie (Vinerea Mare)
  • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă
  • 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti)
  • 1 iunie (Ziua Copilului)
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii)
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului)
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei)
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României)
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amintirea 1 MAI MUNCITORESC. Serbările cu fast ale perioadei comuniste – VIDEO

1 Mai la Disco Ring, discoteca unde se distrau tinerii în perioada comunistă. VIDEO de Arhivă

Sfaturi utile pentru a nu vă îngrăşa în vacanţa de Paşte şi 1 Mai

Originile unei sărbători: ce se sărbătoreşte pe 1 mai şi de ce este această dată Ziua Muncii?