Operație în premieră în România. O femeie își poate mișca din nou brațul cu ajutorul unei tehnici minim invazive

10 06. 2021, 16:00
Sursa foto: Pixabay

O femeie de 55 de ani, care pierduse funcțiile umărului după tratamentul cu radioterapie pentru cancerul de sân, își poate mișca din nou brațul datorită unei operații în premieră pentru România, făcute la o clinică din București.

Intervenția, realizată de către dr. Andrei Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia și artroscopia de umăr, la Clinica Zetta, din Capitală, a constat în eliberarea nervilor de fibroză, mobilizarea lor și repararea ulterioară a tendoanelor coafei rotatorilor. Pacienta, în vârstă de 55 de ani, a supraviețuit cancerului la sânul drept cu ajutorul mastectomiei, chimioterapiei și radioterapiei, însă, în ultimii ani, funcția umărului drept s-a agravat fără o explicație obiectivă.

„Diagnosticul este unul foarte complex, mai ales din cauza lanțului cauzal neobișnuit: radioterapia pentru tratamentul cancerului de sân a dus la fibrozarea țesuturilor din jurul nervilor care comandă sau transmit mișcările și sensibilitatea în membrul superior, mușchiul deltoid a paralizat parțial, iar coafa rotatorilor – tendoanele care comanda mișcarea în umăr – s-a rupt din cauza efortului ridicat de a compensa lipsa funcției deltoidului”, spune dr. Andrei Popescu.

Tehnica chirurgicală folosită este minim invazivă

Potrivit reprezentanților Clinicii, tehnica chirurgicală folosită este minim invazivă și s-a realizat cu 4 incizii în umăr a câte 5 mm fiecare, prin care au fost introduse camera video (artroscopul) și instrumentele de lucru speciale, potrivit Mediafax.

După intervenția minim invazivă, pacienta în vârstă de 55 de ani poartă o orteză timp de trei săptămâni, pentru refacerea tendoanelor reparate și, ulterior, va urma un program personalizat de recuperare medicală și kinetoterapie.

Prin comparație, alternativa chirurgicală clasică presupune deschiderea pieptului, fracturarea iatrogenă controlată a claviculei, urmată de repararea ei pentru a avea acces deschis la nervii afectați.