Speranța de viață, redusă la cea mai mare valoare de la al Doilea Război Mondial, din cauza pandemiei de COVID

28 09. 2021, 14:00
Credit foto: Shutterstock

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață în 2020 cu cea mai mare valoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Oxford. Cercetarea arată că speranța de viață a bărbaților americani a scăzut cu peste doi ani.

Speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni față de 2019 în 22 din cele 29 de țări analizate în cadrul studiului, care a cuprins Europa, Statele Unite și Chile. S-au înregistrat reduceri ale speranței de viață în 27 dintre cele 29 de țări în general, potrivit Reuters.

Universitatea a declarat că majoritatea reducerilor inducatorului în diferite țări ar putea fi legate de decesele cauzate de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus.

Speranța de viață a bărbaților, redusă cel mai mult

„Faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare care poate fi atribuit direct COVID-19 arată cât de devastator a fost șocul pentru multe țări”, a declarat Dr. Ridhi Kashyap, co-autor principal al lucrării, publicată în International Journal of Epidemiology.

S-au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață la bărbați decât la femei în majoritatea țărilor, cu cea mai mare scădere la bărbații americani, care și-au văzut speranța de viață scăzând cu 2,2 ani față de 2019.

În general, bărbații au pierdut mai mult de un an în 15 țări, în comparație cu femeile din 11 țări. Situația a șters progresele înregistrate în materie de mortalitate din ultimii 5,6 ani.

În Statele Unite, creșterea mortalității s-a înregistrat în principal în rândul persoanelor de vârstă activă și a celor sub 60 de ani, în timp ce în Europa decesele în rândul persoanelor de peste 60 de ani au contribuit mai mult la creșterea mortalității.