Coreea de Nord a testat o nouă rachetă hipersonică

30 09. 2021, 08:31
Credit foto: Shutterstock

Coreea de Nord a afirmat că a testat cu succes, marți, o nouă rachetă hipersonică, numită Hwasong-8.

Presa de stat spune că noua rachetă este unul dintre cele „cinci cele mai importante” sisteme noi de arme prevăzute în planul de dezvoltare militară pe cinci ani. Noua rachetă este o „armă strategică”, ceea ce înseamnă că ar putea avea capacități nucleare, potrivit BBC.

Lansarea reprezzintă cel de-al treilea test de rachetă al țării în această lună. Coreea de Nord a dezvăluit deja un nou tip de rachetă de croazieră, precum și un nou sistem de rachete balistice lansate din tren.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide și mai agile decât cele normale, fiind mult mai greu de interceptat de sistemele de apărare antirachetă.

KCNA a precizat că testul de lansare a confirmat „controlul navigațional și stabilitatea rachetei”.

Racheta hipersonică, o provocare foarte diferită

Ankit Panda, cercetător Stanton Senior Fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că este dificil în acest moment să se evalueze „capacitățile precise” ale rachetei, dar a adăugat că aceasta ar putea „probabil să reprezinte o provocare foarte diferită pentru apărarea antirachetă față de rachetele balistice tradiționale”.

De asemenea, cu noua armă, Coreea de Nord a folosit pentru prima dată o fiolă de combustibil pentru rachete. Potrivit Korea Times, fiola ar „reduce timpul de pregătire pentru lansarea unei rachete și ar face ca arma să fie gata de utilizare aproape la fel de repede ca o rachetă cu combustibil solid, în comparație cu rachetele convenționale care au nevoie de injecție de combustibil înainte de a fi lansate”.

La scurt timp după lansare, emisarul nord-coreean Kim Song a apărat dreptul țării de a dezvolta arme, luând cuvântul la Adunarea Generală anuală a ONU de la New York.

Luna trecută, agenția atomică a ONU a declarat că Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor care ar putea produce plutoniu pentru arme nucleare, numind acest lucru o evoluție „profund îngrijorătoare”.