Compania japoneză Toshiba intenționează să se divizeze în trei firme independente

15 11. 2021, 14:30
Sursa foto: Shutterstock

Compania japoneză Toshiba Corp și-a prezentat planurile de a se diviza în trei companii independente, prin separarea a două activități de bază – de energie și infrastructură, precum și cele de dispozitive și stocare.

După desprinderea celor două companii, Toshiba va continua să dețină participația de 40,6% la producătorul de cipuri de memorie Kioxia, precum și alte active, anunță Reuters.

În declarația sa de vineri, Toshiba a afirmat că este de părere că divizarea companiei este cea mai bună cale pentru a spori valoarea acționarilor.

Toshiba speră să finalizeze reorganizarea până în a doua jumătate a anului financiar 2023. Unii investitori ai Toshiba nu sunt convinși că o separare ar crea valoare, au declarat surse din rândul acționarilor înainte de anunțarea oficială a planului.

„Are sens să se divizeze dacă evaluarea unei afaceri foarte competitive este împiedicată de alte afaceri”, a declarat Fumio Matsumoto, strateg șef la Okasan Securities. „Dar dacă nu există o astfel de afacere, divizarea creează doar trei companii medii lipsite de strălucire”.

Toshiba, o istorie de 146 de ani

Conglomeratul, care are o istorie de 146 de ani, a trecut din criză în criză de la un scandal contabil din 2015. Doi ani mai târziu, a obținut o injecție de lichidități de 5,4 miliarde de dolari de la peste 30 de investitori de peste hotare, care a ajutat la evitarea unei retrageri de la tranzacționare.

Tensiunile dintre conducerea Toshiba și acționarii de peste hotare au dominat titlurile ziarelor de atunci, iar în iunie, o investigație explozivă comandată de acționari a concluzionat că Toshiba a conspirat cu Ministerul Comerțului din Japonia pentru a împiedica investitorii să obțină influență la adunarea acționarilor de anul trecut.

Anterior, Toshiba a publicat un raport separat, care a constatat că directorii, inclusiv fostul său director general, au avut un comportament lipsit de etică, dar nu ilegal.

Raportul a concluzionat că Toshiba a fost excesiv de dependentă de ministerul comerțului, adăugând că problemele au fost cauzate și de „precauția excesivă față de fondurile de investiții străine”. Revenindu-și după un declin din cauza pandemiei de COVID-19, Toshiba a raportat că profitul operațional din trimestrul al doilea s-a dublat, ajungând la 266 milioane de dolari.