Statul român a început executarea silită a imperiului fraților Micula. Miza: 395 milioane de euro! (INFORMAȚII EXCLUSIVE)

03 05. 2022, 08:30

This browser does not support the video element.

După ce, în decembrie 2019, Ministerul Finanțelor a plătit nu mai puțin de 395 de milioane de euro fraților Micula, reprezentând despăgubirile dispuse de Tribunalul de Arbitraj din Washington, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început acum procedurile de recuperare a întregii sume!

Statul român vrea să le ia banii înapoi potenților oameni de afaceri, însă toată această poveste financiară de proporții, din care bugetul public a ieșit cu sute de milioane de euro mai sărac, este departe de a fi încheiată.  ANAF a şi declanşat, de altfel, procedura de executare silită a grupului European Drinks, numai că procedura a fost suspendată – provizoriu – de Judecătoria Beiuş, acolo unde milionarii Ioan și Viorel Micula au deschis un proces pentru anularea executării.

Contactați de GÂNDUL, reprezentanții ANAF ne-au transmis că despăgubirile au fost achitate societăților fraților Micula în 2019, prin Direcția Generală Economică din Ministerul Finanțelor. Pe data de 25 ianuarie 2022, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE care dădea dreptate fraților Micula. În consecință, ANAF a demarat acțiunea de executare silită, urmând a fi recuperată suma de 395 milioane de euro.

Însă, după cum precizam mai sus, judecătorii de la Tribunalul Beiuș s-au pus de-a curmezișul și au suspendat procedura de executare silită, iar ”războiul de uzură” dintre frații Ioan și Viorel Micula și statul român continuă.

Dezvoltarea unui adevărat ”imperiu”

Originile acestei situații ieșite din comun sunt adânc înrădăcinate. La sfârșitul anilor `90, Ioan și Viorel Micula au revenit din Suedia, acolo unde ajunseseră după ce au emigrat la finalul anilor `80. În 1996 și 1998, guvernul României a oferit facilități pe 10 ani investitorilor în zonele desemnate ca fiind defavorizate, ulterior fiind schimbată legislația și retrase aceste facilități.

Potrivit OG 27/1996 şi 24/1998, firmele din zonele respective beneficiau de o serie de facilități:

  • deducerea cheltuielilor de investiţii din impozitul pe profit timp de 5 ani de la începerea investiţiei
  • restituirea şi chiar scutirea de la plata taxelor vamale şi a TVA pentru maşinile, utilajele și instalaţiile cumpărate pentru începerea producţiei.

Citește continuarea pe Gândul!