Kremlinul a denunțat „retorica nucleară” a Occidentului

13 10. 2022, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a avertizat că acţiunile Rusiei generează riscuri privind „interpretări greşite” cu efecte catastrofale la nivel internaţional, însă Kremlinul a respins „retorica nucleară” a Occidentului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, Biden a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin „este un actor raţional care a făcut calcule greşite în mod semnificativ”.

Liderul de la Casa Albă, care săptămâna trecută afirma că riscurile unui conflict nuclear sunt cele mai ridicate din ultimii 60 de ani, a avertizat acum asupra „interpretărilor greşite” care pot avea efecte catastrofale.

Întrebat dacă există riscul ca Putin să utilizeze arme nucleare tactice asupra Ucrainei, Biden a răspuns: „Nu cred că va face acest lucru”.

Kremlinul a reacţionat vehement la afirmaţiile lui Joe Biden

Kremlinul a reacţionat vehement la afirmaţiile liderului de la Washington. „Exprimăm regret că lideri de state din Occident, din Statele Unite şi din Europa, recurg zilnic la retorică nucleară. Considerăm că este o practică foarte dăunătoare şi provocatoare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Reuters.

Oficialul rus a denunţat şi afirmaţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că o victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o înfrângere a Occidentului. Peskov consideră că afirmaţiile demonstrează că NATO luptă de partea Ucrainei.

Stoltenberg a afirmat recent că „NATO nu este parte în conflict”, dar a subliniat că „sprijinul oferit de Alianţă joacă un rol central”.