China a îndemnat Occidentul şi Rusia să reia negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina

31 10. 2022, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Administraţia Chinei a îndemnat recent Occidentul şi Rusia să reia negocierile pentru oprirea războiului din Ucraina, Beijingul afirmând că Moscova a semnalat intenţia de a dialoga.

„Rusia a exprimat voinţa de a dialoga cu Ucraina şi cu Statele Unite şi de a relua negocierile, un lucru pe care China îl percepe favorabil”, a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, conform publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Aşteptăm ca toate părţile interesate să intensifice eforturile diplomatice şi să se îndrepte spre reducerea şi chiar soluţionarea crizei cât mai curând, prin canale diplomatice şi prin negocieri”, a subliniat Wang Wenbin.

China a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia în ultimii ani

China, care a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia în ultimii ani, a evitat să condamne invazia militară rusă în Ucraina, dar a evidenţiat importanţa respectării suveranităţii tuturor naţiunilor.

Rusia a semnalat recent că obiectivele intervenţiei militare în Ucraina ar putea fi obţinute prin negocieri. Însă armata rusă a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele săptămâni şi a anexat unilateral regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Administraţia de la Kiev a transmis că nu va relua negocierile până nu există perspectiva retragerii trupelor ruse.

Casa Albă a anunţat joi că preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează, în acest moment, să aibă vreo întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul Grupului naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20). „Preşedintele Biden a spus că nu are nicio intenţie de a se aşeza la discuţii cu Vladimir Putin, acesta este punctul în care suntem acum”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

Joe Biden nu a exclus posibilitatea unei întrevederi cu Vladimir Putin

La începutul lunii octombrie, Biden nu a exclus posibilitatea unei întrevederi cu Vladimir Putin la summitul Grupului G20, programat în Bali, Indonezia, pe 15-16 noiembrie. „Rămâne de văzut”, a răspuns preşedintele SUA unei întrebări privind o astfel de întâlnire. Liderul de la Casa Albă a declarat că s-ar întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre eliberarea jucătoarei de baschet americane Brittney Griner, precizând însă că nu ar vorbi fără lideri din Ucraina despre oprirea războiului.

Pe 14 octombrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că nu vede „necesitatea” organizării unei întrevederi cu Biden, argumentând că deocamdată nu există negocieri pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, deşi Kremlinul semnalase dorinţa unei întâlniri.