O studentă din China, aflată la studii în SUA, și-a pârât o colegă la autoritățile chineze

17 12. 2022, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

O studentă din China, aflată la studii în SUA, a fost reținută pentru că a amenințat o colegă tot de naționalitate chineză, implicată într-o campanie pro-democrație. În plus, agresoarea și-a pârât colega autoritățile din China.

Procurorii americani spun că Xiaolei Wu, în vârstă de 25 de ani, i-a trimis amenințări colegei și că a raportat familia acesteia autorităților din China.

Studenta de la Berklee College of Music a fost reținută miercuri în Boston.

Amenințată și denunțată pentru protestele pro-democrație

Totul a pornit după ce victima a lipit fluturași în care cerea o mai mare libertate politică în China. Ea a lipit afișele la colegiul de muzică la sfârșitul lunii octombrie iar mesajele erau: „Alături de poporul chinez”, „Vrem libertate” și „Vrem democrație”.

La scurt timp după aceea, Wu a încercat să dea de urma studentei într-un grup WeChat al colegiului care avea peste 300 de studenți. Agresoarea i-a cerut să dea jos fluturașii și a amenințat-o cu acte de violență dacă nu se conformează. „Postează mai multe, îți voi tăia mâinile nenorocite”, scrie într-un mesaj.

De asemenea, agresoarea a anunțat-o că a fost pârâtă autorităților din China și că agenția de securitate publică îi va „saluta” familia, au declarat procurorii americani, potrivit BBC. Mai mult chiar, se pare că a căutat și publicat adresele de acasă și de e-mail ale fetei, încurajându-i pe alții să îi trimită amenințări.

Departamentul de Justiție al SUA s-a pronunțat

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că acțiunile lui Wu au fost „o încercare de a reduce la tăcere și de a intimida opiniile exprimate de activistul care se opune RPC”.

„Libertatea de exprimare este un drept constituțional aici, în Statele Unite, și îl vom proteja și apăra cu orice preț”, a declarat procurorul american Rachael Rollins.

În plus, FBI a confirmat că Wu a raportat ținta sa autorităților chineze pentru ca acestea să lanseze o anchetă asupra ei și a familiei sale.

„Această presupusă conduită este incredibil de tulburătoare și contravine complet valorilor democratice ale țării noastre”, a declarat agentul special al FBI Joseph Bonavolonta.

Totodată, Colegiul de muzică Berklee a declarat că este „îngrijorător” comportamentul descris.