Cuvântul Pelé a fost inclus în dicționarul portughez. Ce înseamnă?

28 04. 2023, 01:00
Foto: Profimedia

„Pelé” a devenit de acum un cuvânt care descrie pe „cineva ieșit din comun”, după ce numele triplului campion mondial brazilian a fost inclus ca un nou adjectiv în ediția portugheză a dicționarului Michaelis.

La începutul acestei luni, Fundația Pele și Sportv au lansat campania „Pele în dicționar” pentru a-i aduce un omagiu și a-i recunoaște moștenirea și în alte domenii decât cel sportiv.

După ce a ajuns la peste 100.000 de semnături, numele fostului jucător, care a murit în decembrie, este acum cuvânt în dicționar.

Ce înseamnă Pelé în dicționarul portughez?

„pe.lé® adj m+f sm+f Ceea ce sau cineva care este ieșit din comun, care sau care, prin calitatea, valoarea sau superioritatea sa, nu poate fi egalat de nimic sau de nimeni, la fel ca Pelé®”, se arată în noul cuvânt din dicționar, care a fost dezvăluită miercuri, la evenimentul Summit Sports, de la Pacaembu.

„Porecla lui Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), considerat cel mai mare atlet al tuturor timpurilor; excepțional, incomparabil, unic. Exemple: El este Pele al baschetului, ea este Pele al tenisului, ea este Pele al dramaturgiei braziliene, el este Pele al medicinei”.

„Campania Pele în dicționar este una dintre cele mai originale”

Familia lui Pele a primit o plachetă ocazionată de această introducere a cuvântului în dicționar, iar Michaelis l-a inclus deja în ediția sa digitală. Definiția va fi inclusă și în următoarea versiune tipărită.

„Campania Pele în dicționar este una dintre cele mai originale la care am participat vreodată… Numele său în dicționar este o piesă foarte importantă a moștenirii sale, care îl va menține pe Pele viu pentru totdeauna”, a declarat Joe Fraga, directorul executiv al Fundației Pele.