Românii își plănuiesc vacanțele pentru vară. Care sunt destinațiile preferate în 2023?

19 05. 2023, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Românii se pregătesc încă de pe-acum pentru sezonul estival, potrivit unui studiu recent, care arată că peste 64% dintre turiști români au deja planuri de călătorie pentru această vară.

64.5% dintre participanții la un sondaj realizat de Vola.ro susțin că au planuri pentru vacanță în următoarele 3 luni, 28.2% vor să călătorească în următoarele 3-6 luni, în timp ce 7% își doresc acest lucru în următoarele 6-9 luni.

În ceea ce privește organizarea viitoarei vacanțe, 50% dintre participanții la studiu spun că au ales deja destinația, dar nu au cumpărat biletele de avion. 30.6% dintre respondenți nu au nimic planificat încă, pe când 17.2% susțin că întreaga lor vacanță este deja achitată și planificată.

Aproape 80% vor alege să călătorească în Europa

De asemenea, 55.9% își doresc mai multe city-break-uri pentru această vară, semn că excursiile scurte în Europa, de 3-5 zile, încă sunt în topul preferințelor români. La polul opus, 40.9% dintre respondenți au votat opțiunea unui concediu prelungit. Cât despre luna aleasă pentru vacanță, septembrie este luna preferată de călătorie a românilor (29.6% dintre respondenți au ales această opțiune), mai ales că, în mod tradițional, prețurile sunt reduse la finalul sezonului estival. Iunie este luna mai puțin preferată, cu 19.9% dintre voturi, în timp ce iulie și august își împart aproape în mod egal restul procentelor.

78% dintre turiști spun că vor alege din nou destinațiile europene în acest sezon. Există, însă, un interes crescut și pentru zonele non-europene: 14.7% dintre respondenți vor să-și petreacă vacanța în afara continentului, țări precum Israel, Iordania, Emiratele Arabe, Thailanda, Mexic fiind opțiuni populare în rândul românilor.

Bineînțeles, nici România nu a fost uitată: 7.3% dintre români vor alege destinațiile interne pentru concediul de vară.

Ce urmăresc românii atunci când își plănuiesc o vacanță?

Studiul a scos la iveală și câteva criterii de care țin cont românii atunci când își plănuiesc vacanța. De exemplu, aceștia preferă să își rezerve concediul cu mai mult de o lună înainte (60.2%) sau cu o lună înainte (24.5%). Pentru cei care aleg să rezerve din timp vacanța, avantajul este că se pot bucura de prețuri mai bune la biletele de avion, dar și de o varietate mai mare privind destinațiile din care pot alege.

În ceea ce privește organizarea propriu-zisă, 56.7% dintre respondenți își rezervă vacanța prin intermediul site-urilor de booking, 30.1% rezervă direct pe site-urile furnizorilor de servicii (direct
la compania aeriană sau la hotel), iar 13.2% aleg să recurgă la ajutorul unui consultant de călătorii sau la o agenție de turism pentru un pachet complet de transport + cazare.

Atunci când vine vorba despre factorii pe care îi iau în considerare când aleg destinația de vacanță, criteriile votate de români sunt următoarele: să găsească prețuri avantajoase la biletele de avion (44.6%), să fie o destinație în care nu au mai fost (38.4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16.4%).

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru transport?

La capitolul buget alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor au mers către două opțiuni: 53% dintre respondenți sunt dispuși să cheltuiască între 100 și 300 de euro pentru ele, iar 36% dintre ei își doresc prețuri sub 100 de euro. Mai mult decât atât, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de români pentru călătoriile din această vară (votat de 88.7% dintre respondenți).

În ceea ce privește compania în care vor călători, respondenții au ales variante multiple: 53% dintre participanți spun că vor merge în vacanță alături de partener/ă, 48.9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10.8% au ales opțiunea de a călători și singuri.