Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

21 05. 2023, 00:00

Poluarea globală cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (Unep). Schimbările necesare sunt majore, dar sunt și practice și accesibile, a precizat agenția.

Primul pas este eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele excesive, se arată în raport. Apoi, următorii pași sunt creșterea reutilizării materialelor plastice, cum ar fi sticlele reîncărcabile, stimularea reciclării și înlocuirea materialelor plastice cu alternative mai ecologice.

O astfel de schimbare, determinată de politicile guvernamentale și de schimbările din industria plasticului, ar însemna că poluarea cu plastic ar scădea la aproximativ 40 de milioane de tone în 2040, în loc de 227 de milioane de tone dacă nu se iau măsuri.

Potrivit raportului, aceste schimbări ar aduce beneficii în valoare de trilioane de dolari până în 2040, prin reducerea daunelor cauzate de materialele plastice asupra sănătății, climei și mediului.

Schimbările necesare sunt majore, dar realizabile

În prezent, plasticul contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane.

Oamenii consumă microplastice prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalarea lor, iar particulele au fost găsite în sângele și laptele matern al oamenilor.

În martie 2022, 193 de țări au fost de acord să pună capăt poluării cu plastic, iar în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024, găzduite de Unep.

Cea de-a doua rundă de negocieri începe la 29 mai. În prezent, lumea produce 430 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care două treimi sunt produse cu durată de viață scurtă care devin în scurt timp deșeuri. Dacă se mențin tendințele actuale, producția se va tripla până în 2060.

Plasticul contaminează întreaga planetă

Raportul a estimat că o mai mare reutilizare a materialelor plastice ar putea reduce cu 30% poluarea cu plastic până în 2040, cu ajutorul unor măsuri care să includă sisteme de returnare a recipientelor. O astfel de schemă ar trebui să înceapă în Anglia în 2025, la șapte ani după ce a fost anunțată pentru prima dată.

Potrivit raportului, o mai mare reciclare ar reduce poluarea în 2040 cu încă 20%. Taxarea plasticului virgin și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili sunt politici care ar încuraja acest lucru, făcând reciclarea mai atractivă din punct de vedere economic în comparație cu producerea de plastic nou. De asemenea, ar fi important să se aplice orientări privind ambalajele pentru a crește reciclabilitatea produselor.

Înlocuirea atentă a produselor din plastic, cum ar fi recipientele pentru mâncarea la pachet, cu materiale alternative, cum ar fi hârtia sau materialele compostabile, ar putea reduce cu încă 17% poluarea în 2040, potrivit raportului.

Articolele din plastic provenite de la mâncarea și băuturile la pachet domină deșeurile din oceanele lumii, potrivit unui studiu din 2021. În 2040, ar mai fi încă multe deșeuri de plastic care ar trebui eliminate în condiții de siguranță, iar responsabilizarea producătorilor ar ajuta, potrivit raportului Unep, scrie The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul

Meduza-robot ar putea curăța plasticul din oceane

Bacteriile care fac bioplastic din dioxidul de carbon

A fost descoperit mucegaiul care descompune plasticul în 140 de zile