Prăbușirea sondei Luna-25 a Rusiei a creat un nou crater pe Lună

02 09. 2023, 03:00

Modulul rușilor care s-a prăbușit în timpul aselenizării a făcut un nou crater pe Lună, arată imaginile NASA, analizate de Reuters.

Un crater de 10 metri lățime a apărut pe Lună după prăbușirea modulului de aselenizare din cadrul misiunii rusești. Luna-25, prima misiune lunară a Rusiei în ultimii 47 de ani, a eșuat pe 19 august, când modulul a scăpat de sub control și s-a prăbușit pe Lună.

Sonda orbitală Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu din SUA a surprins un nou crater pe suprafața Lunii, despre care a concluzionat că este locul de impact al navei rusești.

Moscova a format o comisie specială

„Noul crater pe Lună are un diametru de aproximativ 10 metri. Deoarece acest nou crater este aproape de punctul de impact estimat al misiunii Luna 25, echipa LRO a concluzionat că este probabil să fie de la acea misiune, mai degrabă decât un impact natural”, a explicat NASA.

După prăbușire, Moscova a format o comisie specială de anchetă pentru a afla motivele care au dus la pierderea navei Luna-25.

Pe 23 august, India a devenit prima țară care a reușit să coboare o navă pe suprafața Lunii, la polul sud.

Aselenizarea s-a produs la doar patru zile după ce nava rușilor s-a prăbușit în timp ce încerca să coboare în aceeași regiune a Lunii.