De ce cumpără Armata SUA fructe de mare din Japonia?

01 11. 2023, 00:00
Pești prinși în apropiere de centrala nucleară Fukushima. Sursa foto: Profimedia

Armata americană începe achizițiile de fructe de mare din Japonia pentru a contracara interdicția comercială a Chinei privitoare la produsele japoneze, a anunțat ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel, într-un interviu acordat în exclusivitate Reuters.

Americanii au început în premieră să cumpere fructe de mare japoneze pentru a-și aproviziona militarii din Japonia. Decizia este un răspuns la interdicția Chinei privind astfel de produse impusă după ce Tokyo a eliberat în mare apa tratată de la centrala nucleară Fukushima.

Ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat că Washingtonul ar trebui să analizeze, în mod mai larg, cum ar putea contribui la compensarea interdicției impuse de China, despre care a spus că face parte din „războaiele sale economice”.

Cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze

China, care a fost cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze, spune că interdicția sa se datorează temerilor legate de siguranța alimentară.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a garantat pentru siguranța eliberării apei care a început în august de la centrala distrusă de un tsunami din 2011. Miniștrii comerțului din G7 au cerut duminică abrogarea imediată a interdicțiilor privind alimentele japoneze.