Munții din Nepal au pierdut o treime din gheață din cauza încălzirii globale

01 11. 2023, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Munții înzăpeziți din Nepal au pierdut aproape o treime din gheață în peste 30 de ani din cauza încălzirii globale, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o vizită în zona din apropierea Muntelui Everest, cel mai înalt vârf din lume.

Climatologii spun că temperatura Pământului a crescut în medie cu 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, dar încălzirea în zona Himalaya din Asia de Sud a fost mai mare decât mediile globale, potrivit Reuters.

Ghețarii din Nepal, situați între doi mari poluatori – India și China – s-au topit cu 65% mai repede în ultimul deceniu decât în deceniul precedent, a declarat șeful ONU într-un mesaj video după ce a vizitat regiunea Solukhumbu.

„Mă aflu astăzi aici pentru a striga de pe acoperișul lumii: opriți nebunia!”

„Mă aflu astăzi aici pentru a striga de pe acoperișul lumii: opriți nebunia!”, a spus el, cerând să se pună capăt „erei combustibililor fosili”, cu avertismentul că topirea ghețarilor va însemna lacuri și râuri umflate care vor mătura comunități întregi, iar mările vor crește în ritmuri record.

Ghețarii din Himalaya Hindu-Kush ar putea pierde până la 75% din volumul lor până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale, au declarat oamenii de știință într-un raport publicat în luna iunie a acestui an, provocând inundații periculoase și penurii de apă pentru 240 de milioane de persoane care trăiesc în regiunea muntoasă.

De asemenea, Guterres a îndemnat țările să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius pentru a evita „cel mai rău haos climatic”.