Cum ar putea arăta un viitor stat palestinian?

26 11. 2023, 03:00
Sursa foto: Profimedia

Un viitor stat palestinian ar putea fi demilitarizat și ar putea avea o prezență internațională temporară de securitate, una care să ofere garanții atât pentru acesta, cât și pentru Israel, a declarat președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, relatează Reuters.

„Am spus că suntem pregătiți ca acest stat să fie demilitarizat și pot exista și garanții de forțe, fie că este vorba de forțe NATO, forțe ale Națiunilor Unite sau forțe arabe sau americane, până când vom obține securitatea pentru ambele state, statul palestinian în curs de formare și statul israelian”, a declarat Sisi, în timpul unei conferințe de presă comune, la Cairo, cu premierii spaniol, Pedro Sanchez, și belgian, Alexander De Croo.

Pe de altă parte, o rezoluție politică ce presupune un stat palestinian bazat pe granițele din 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, a rămas inaccesibilă, a adăugat Sisi, potrivit sursei citate.

Națiunile arabe au respins sugestiile ca o forță arabă să asigure securitatea

Națiunile arabe au respins sugestiile ca o forță arabă să asigure securitatea în Fâșia Gaza după încheierea operațiunilor militare ale Israelului în această zonă împotriva organizației Hamas, care controlează Gaza din 2007.

La rândul său, ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat că statele arabe nu ar dori să intre într-o Fâșie Gaza care ar putea fi transformată într-un „pustiu” de ofensiva militară a Israelului.