Economia Chinei se va îmbunătăți în 2024

19 12. 2023, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Economia Chinei va cunoaște condiții mai favorabile și mai multe oportunități decât provocări în 2024, a transmis presa de stat citând oficiali ai biroului de finanțe și economie al Partidului Comunist Chinez.

Politicile macroeconomice vor continua să ofere sprijin pentru redresarea economică, a declarat oficialul Xinhua la Conferința anuală a lucrărilor economice centrale, desfășurată în perioada 11-12 decembrie, în timpul căreia liderii de vârf au stabilit obiectivele economice pentru anul următor, scrie Reuters.

„Prețurile Chinei sunt scăzute, nivelul datoriilor guvernului central nu este ridicat și există condiții pentru a consolida implementarea politicilor monetare și fiscale”, a precizat Xinhua, citând biroul Comisiei Centrale pentru Afaceri Financiare și Economice duminică seara.

Fondul Monetar Internațional și-a revizuit prognoza pentru China

Cu toate acestea, blocajele persistă în ciclul economic intern, deoarece cererea, consumul și investițiile întreprinderilor rămân slabe.

Anul viitor, oficialii partidului au declarat că China va căuta să treacă de la o redresare post-pandemică la o creștere susținută a consumului.

Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în creștere prognoza de creștere pentru China la 5,4% în acest an, atribuind această revizuire unei redresări „puternice” post-COVID. Guvernul a stabilit un obiectiv de aproximativ 5%.

Cea de-a doua mare economie a lumii va cultiva, de asemenea, noi domenii de creștere a consumului, cum ar fi casele inteligente, recreerea și turismul și evenimentele sportive.

China va continua să își monitorizeze piața imobiliară

Efectele emisiunilor de obligațiuni de trezorerie din acest an, ale reducerilor ratelor dobânzilor, ale reducerilor de taxe și impozite și ale altor politici vor continua și anul viitor, se arată în raport.

De asemenea, China va continua să își monitorizeze piața imobiliară afectată și să răspundă nevoilor rezonabile de finanțare ale companiilor imobiliare.

„Cu eforturile concertate ale tuturor părților, obiectivele politicii de prevenire a riscurilor imobiliare și de stabilizare a pieței pot fi pe deplin atinse”, se arată în raportul Xinhua.