A doua cea mai populată ţară din Africa a intrat în incapacitate de plată

28 12. 2023, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

Etiopia devine a treia ţară din Africa care intră în incapacitate de plată în ultimii ani după ce nu a reuşit să facă o plată în valoare de 33 de milioane de dolari în contul unui obligaţiuni internaţionale, scrie Reuters.

A doua cea mai populată naţiune de pe continentul african a anunţat la începutul acestei luni că planifică să declare în mod oficial falimentul, fiind pusă sub presiune din cauza pandemiei de COVID-19 şi a unui război civil încheiat în noiembrie 2022.

Ţara trebuia să facă plata până pe data de 11 decembrie, dar a s-a bucurat de o perioadă de „graţie” de 14 zile scrisă în condiţiile prospectului.

Ce a transmis Guvernul Etiopei?

Deţinătorii obligaţiunii nu au fost plătiţi până la data de 22 decembrie, ultima zi înainte de expirarea perioadei de graţie.

Guvernul Etiopei a arătat că negocierea cu fondurile de pensii şi alţi creditori privaţi nu a dus la niciun rezultat. Astfel, agenţia internaţională de rating S&P Global a retrogradat ţara la nivelul „Default” în 15 decembrie, instituţia prognozând că ţara nu va putea face la timp plata.