ONU a adoptat prima rezoluție pentru drepturile persoanelor intersexuale

06 04. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a votat pentru adoptarea unei rezoluții menite să protejeze drepturile persoanelor intersexuale, prima inițiativă de acest gen, pe care diplomații au descris-o ca fiind un moment de referință pentru apărarea drepturilor omului.

24 de țări au votat în favoarea rezoluției, 23 s-au abținut și niciuna nu a votat împotriva rezoluției, relatează Reuters.

ONU a citat experți care au declarat că 1,7% dintre copii se nasc intersexuali, definiți ca având „caracteristici sexuale care nu se potrivesc cu noțiunile clasice de bărbat sau femeie”.

Rezoluția le-a solicitat statelor membre ONU „să combată discriminarea, violența și practicile dăunătoare împotriva persoanelor intersexuale”, precum și să le ajute să se bucure de cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală.

„Un progres în domeniul drepturilor omului”

De asemenea, sprin rezoluție se solicită ca Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului să publice un raport care să examineze în detaliu legile și politicile discriminatorii, actele de violență și practicile dăunătoare împotriva acestor persoane în toate regiunile lumii.

„Adoptarea primei rezoluții din istorie privind drepturile persoanelor intersexuale marchează un progres în domeniul drepturilor omului„, a scris ambasadoarea americană Michèle Taylor pe platforma X.