Primul cetățean european condamnat în Hong Kong în baza unei legi impuse de China

15 04. 2024, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Un portughez a devenit primul cetățean european încarcerat în Hong Kong în temeiul legii privind securitatea națională impusă de China, o lege criticată pe scară largă de grupurile de apărare a drepturilor omului.

Joseph John, cunoscut și sub numele de Wong Kin-chung, are pașaport portughez și rezidență în Hong Kong și a locuit anterior în Marea Britanie.

El a fost arestat pentru că a postat conținut pro independență și anti China pe rețelele de socializare, după ce s-a întors în Hong Kong pentru a-și vizita familia în 2022, relatează BBC.

Dominația Chinei asupra Hong Kong

În februarie, el a fost acuzat de „secesiune”, iar recent a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Conform legii, secesiunea reprezintă infracțiunea de a susține separarea Hong Kong-ului de China.

John, în vârstă de 41 de ani, a fost anterior șeful unui grup puțin cunoscut care se autointitula Partidul Independenței Hong Kong-ului, unde a gestionat conturile de Facebook și alte conturi de socializare ale grupului, precum și un site înregistrat în Marea Britanie.

Grupul a pledat pentru o intervenție străină în ceea ce privește dominația Chinei asupra Hong Kong-ului în urma protestelor pro democrație din 2019.

În urma reprimării protestelor de către Beijing, grupul a cerut ca „Marea Britanie și SUA să trimită trupe în Hong Kong”, cu postări online despre petiții pentru o intervenție străină. Paginile au fost închise în 2022, când John s-a întors în Hong Kong pentru a-și vizita mama bolnavă și a fost arestat de autorități.

A fost condamnat la cinci ani de închisoare

El a pledat vinovat de „incitare la secesiune”. În procesul în care a fost condamnat, judecătorul Ernest Lin a declarat că John a „distorsionat istoria, a demonizat China și a făcut apel la țările străine să distrugă Hong Kong și China prin mijloace politice sau pur și simplu violente”.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pedeapsa minimă obligatorie pentru cazurile considerate grave din legea privind securitatea națională.