Stramosii oamenilor vin din adancul marilor

26 06. 2008, 13:14

Fosila veche de 365 de milioane de ani, apartinand unei vietati primitive, Ventastega curonica, a fost descoperita in Lituania si, conform specialistilor, reprezinta veriga trazitionala dintre pesti si tetrapode (animale cu patru membre din care au evoluat amfibienii, pasarile si mamiferele).

Daca descoperirile mai vechi aratau animale asemanatoare, mai degraba, pestilor, Ventastega este primul caz cunoscut de tetrapod. „Privit de la distanta, animalul ar fi putut parea un aligator de mici dimensiuni dar, privit cu atentie, s-ar fi putut observa ca acesta prezenta si o inotatoare dorsala. Cu siguranta, ca Ventastega se putea deplasa cu usurita pe uscat sau ar fi putut la fel de bine sa traiasca in locuri semiinundate in care sa se hraneasca cu pestii aflati la suprafata”, declara Per Ahlber, profesor de biologie la Universitatea din Uppsala.

Ventestaga  curonica a trait cu circa 100 de milioane de ani inainte ca dinozaurii sa apara pe Terra, si reprezinta unul dintre cele mai vechi modele de evolutie de la formele de viata din oceane catre cele de pe uscat.

Sursa:Discovery.