Misterele Saharei verzi ies la suprafata

18 08. 2008, 12:23

Primele urme, unelte si schelete umane au fost descoperite in urma cu 8 ani in sudul Saharei, in Niger. Dupa efectuarea primelor analize, dr. Sereno, de la Universitatea din Chicago, a organizat o misiune de cercetare formata dintr-o echipa mixta de arheologi.
Acestia au dezgropat aproximativ 200 de morminte apartinand unor generatii succesive de locuitori. Unele morminte erau decorate cu ornamente din fildes, in vreme ce in altele au fost identificate podoabe sau obiecte din materiale provenind de la hipopotami si broaste testoase. O scena emotionanta pentru paleontologi a reprezentat dezgroparea cadavrului unei femei, langa care se aflau ramasitele a doi copii care o imbratisau.

Arheologii si paleontologii implicati in cercetarea acestui sit au declarat ca au de-a face cu cel mai mare si mai vechi cimtitr care dateaza din Epoca de Piatra.
“Descoperirile arunca o noua lumina asupra practicilor funerare, evolutiei anatomiei scheletului uman, sanatatii si dietei primilor vanatori si pescari care traiau pe teritoriul Saharei, cand conditiile climatice le erau inca favorabile”, declara dr. Sereno.

Sursa: The New York Times