Viata terestra nu vine de pe Marte

26 09. 2008, 11:57

Dupa 12 ani, cercetatorii inca mai dezbat posibilitatea ca aceste fosile sa transporte viata catre alte zone ale sistemului solar. Un nou experiment efectuat de Centrul National pentru Cercetari Stiintifice din Franta a incercat sa reproduca conditiile pe care o bucata de roca care transporta forme de viata trebuie sa le infrunte in afara atmosferei protectoare a planetei.
Rezulta ca in momentul in care corpul loveste atmosfera Pamantului, acesta este incalzit la cel putin 1 680 de grade, lasand doar 8 milimetri de material. Structura originala a rocii impreuna cu microfosile vizibile au fost prezervate in nucleu, insa bacteriile care se aflau pe roca nu s-au dovedit la fel de norocoase.

“Bacteriile au fost carbonizate, deci este un rezultat negativ pentru ideea de panspermie, insa vom relua experimentul cat de curand.”, a declarat Frances Westall, unul dintre cercetatorii care au participat la experiment.
Pentru ca viata terestra sa isi aiba sursa pe Marte era nevoie ca microorganismele sa supravietuiasca unei calatorii interplanetare dificile. Cercetatorii s-au pus de acord asupra faptului ca este posibil ca bacteriile sa supravietuiasca pe o bucata de roca rezultata in urma unui impact dintre doua corpuri masive, insa se stiu foarte putine lucrui despre conditiile pe care acestea ar trebui sa le infrunte in spatiu, un mediu neprimitor care nu da prea multe sanse vietii.

Sursa: Discovery