Incalzirea globala va fi combatuta

01 10. 2008, 12:53

Proiectul a fascinat toti oamenii de stiinta care au intrat in contact cu el, nu doar datorita subiectului revolutionar-ecologic, cat si pentru faptul ca la realizarea sa se vor folosi tehnologii necostisitoare. Cercetatorii canadieni au fost animati de multi ani de ideea crearii unui aparat capabil sa capteze dioxidul de carbon din atmosfera, acesta fiind principalul poluant creat de oameni, responsabil de efectul de sera si pericolele aduse de acesta. Masinaria la care lucreaza echipa de savanti canadieni va putea fi trasportata in orice loc de pe planeta pentru a absorbi excesul de CO2.

“La prima verdere, absorbtia de dioxid de carbon din atmosfera, unde acesta se afla in medie in cantitati de 0,04%, pare absurda. Dar noi planificam sa ne instalam masinaria in preajma centralelor termice pe baza de carbune, unde concentratia de CO2 din atmosfera depaseste lejer 10%”, declara David Keith, din postura sa de director al Institutului Canadian de Cercetari in Energie si Mediu Incojurator.

Echipa sa este de parere ca studiile efectuate in domeniul termodinamicii, certifica faptul ca o captare a aerului care contine CO2 este doar cu putin mai dificila decat captarea dioxidului de carbon emis de termocentrale.
Captarea aerului, difera cu putin de captarea si depozitarea dioxidului de carbon care face parte din strategia guvernului canadian de a reduce emisiilede gaze vinovate de proliferarea efectului de sera. Captarea si depozitarea dioxidului de carbon implica in primul rand instalarea acestui nou dispozitiv in preajma fiecarei centrale sau fabrici care polueaza atmosfera cu CO2.
In premiera mondiala dr. Keith si echipa sa au demonstrat captarea dioxidului direct din aer, costurile acestei operatiuni ridicandu-se la mai putin de 100 kilowati/ora per tona de CO2 extrasa.
Acesta demonstreaza ca se poate folosi electricitate direct de la termocentrala in cauza, in timp ce dispozitivul de captare de CO2 absoarbe poluantul emis de termocentrala. “Dispozitivul nostru este capabil sa extraga circa 20 de tone de CO2 pe an dintr-un areal de un singur metru patrat care inconjoara tubul de absorbtie plasat in preajma turnurilor de emisie ale termocentralei”, adauga dr. Keith.

Sursa : Science Daily