Peste mediteranean otravitor, descoperit in Tamisa

08 10. 2008, 12:47

Acest peste se ascunde, de obicei, sub nisipul de pe fundul marii, iar daca este calcat, provoaca umflaturi si durere pentru perioade de pana la doua saptamani. Este capabil chiar sa ucida. In 1927, un pescar a murit dupa ce a suferit mai multe intepaturi de tesator.

Totusi, cei care au descoperit pestele la Tilbury, in Essex, Marea Britanie, spun ca aparitia animalului este de bun augur, deoarece semnaleaza o descrestere a nivelului de poluare a Tamisei.

A fost a 60-a noua specie inregistrata intr-un studiu de doi ani, efectuat asupra numarului de pesti din Tamisa, de catre Agentia de Mediu si Societatea Zoologica Londoneza.

Purtatorul de cuvant al agentiei, Tom Cousins a declarat: “Pestii au inceput sa se intoarca. In anii ’50, aparusera intregi zone moarte. In Tamisa nu exista niciun peste din cauza scurgerilor menajere si a poluarii industriale. Dar acum avem in jur de 125 de specii”.

El a adaugat ca marele tesator nu reprezinta o amenintare serioasa pentru om, dar si ca inotatorii ar trebui sa fie atenti atunci cand calca pe fundul apei. Marii tesatori se ascund sub nisip lasandu-si la vedere numai tepii si atacand doar pesti mici si nevertebrate. Au culoarea nisipului, sunt lungi de pana la 50 cm si au capete mare, cu dinti ascutiti.

Cea mai periculoasa dotare a lor o reprezinta spinii otravitori, dispusi de-a lungul partii dorsale. Daca sunt calcati, presiunea stimuleaza un jet de toxine care este injectat in piele.

Sursa: Dailymail