Marea Migratie din Cambrian isi dezvaluie secretele

13 10. 2008, 12:12

Un astfel de comportament in lumea animala este extrem de rar, cu atat mai mult cu cat se petrecea in timpul Exploziei din Cambrian, o perioada in care au fost semnalate primele organisme complexe din istoria Terrei.

„Fosilele apartin unor animale asemanatoare crevetilor, creaturi cu un corp segmentat, acoperit de o carapace, similare cu artropodele ce traiau in marile si oceanele din Cambrian. Ceea ce deosebeste fosilele din Yunnan, China, de alte fosile din aceeasi perioada, este faptul ca acestea sunt grupate in comunitati asemanatoare unui lant”, declara Derek Siveter, profesor in cadrul Universitatii Oxford.

O asemenea asociere a vietuitoarelor preistorice nu putea avea scopuri reproductive atata vreme cat un comportament similar nu a fost inregistrat la artropodele moderne. Mai mult, urmarind reactiile homarilor in fata pradatorilor, cercetatorii au concluzionat ca lanturile vii formate de organismele primitive se datoreaza unor migratii masa, cel mai probabil din cauza pradatorilor.

Fosilele descoperite in China au fost scoase la lumina inca din 1984. Cu toate acestea, cercetatorii abia incep sa le descopere secretele. Varsta acestora, 525 de milioane de ani, le situeaza printre cele mai vechi fosile descoperite vreodata.

Sursa:ScienceDaily