ADN “extraterestru” in genomul mamiferelor

23 10. 2008, 12:01

In ADN-ul mamiferelor, genele sunt in mod normal transmise pe “verticala”, fiind  mostenite descendent de la parinti. Bacteriile isi mostenesc si ele genele in aceeasi maniera, dar le sunt transmise si pe “orizontala”, de catre indivizi cu care nu sunt inrudite genetic.

Biologii Universitatii din Texas, Arlington, au descoperit incredibilul: transferul de gene pe orizontala s-a intamplat si in cazul mamiferelor si al amfibienilor. Vinovat de acest lucru este un fel de “parazit” ADN din celulele noastre, denumit transposonul hAT. Liderul studiului, Cedric Feschotte spune ca acesti “transposoni invadatori” s-au imprimat unor virusuri care au fost contractate cu milioane de ani in urma de unele specii.

Transposonul s-a asimilat in cromozomii de reproducere, asigurand trecerea lui mai departe, urmatoarelor generatii. “Este un concept foarte interesant faptul ca unele parti din ADN-ul mamiferelor nu vin de la stramosii lor”, spune cercetatorul.

Totusi, faptul ca ADN-ul “invadat” a fost identificat la unele specii precum lemurianul si ariciul de Madagascar, iar la altele precum maimutele si elefantii nu, indica un factor mai exotic decat mostenirea standard.

Echipa de cercetatori crede ca invazia transposonului hAT a aparut acum 30 de milioane de ani si s-a raspandit cel putin pe suprafata a doua continente, iar Feschotte crede ca liliecii ar putea fi sursa. “Liliceii”, spune el “sunt cei mai susceptibili purtatori ai transposonilor, din cauza numeroaselor virusuri pe care le poarta cu ei.”

Transposonul hAT nu se manifesta la oameni, insa aproximativ 45% din genomul nostru are origini de aceasta natura.

Sursa: NewScientist