Musonul de vara, cauza caderii dinastiilor chineze

07 11. 2008, 11:53

Studiul, publicat in revista Science, are la baza o documentatie vasta, printre care variatiile climatice pastrate in straturile de piatra dintr-o stalagmita veche de 1810 ani din pestera Wanxiang. Masurand cantitatile de uraniu si thoriu din compozitia acesteia, cercetatorii au aflat data la care s-a format fiecare strat.  Prin analizarea “semnaturii” celor doua forme de oxigen din stalagmita se poate afla cantitatea de ploaie care a cazut in acea perioada, o metoda de masurare a puterii musonului de vara.

Musonul se formeaza in Oceanul Indian si reprezinta un element-cheie in ceea ce priveste cultura orezului, una dintre practicile de baza ale agriculturii chineze. Insa in perioadele cand musonul este slab, ploile ajung numai in zonele de sud si de est, privand partile nordice si vestice de binefacerile ei. In lipsa apei, productia este slaba, iar rezervele de hrana se imputineaza, dand nastere  miscarilor sociale.

Se pare ca lipsa ploilor a fost fenomenul natural care a avut o contributie la formarea unor noi dinastii si caderea altora. Cercetatorii au descoperit ca perioadele musonului slab coincid cu caderea dinastiilor Tang, Yuan si Ming. In schimb, una dintre dinastiile din epoca de aur a Chinei, Song, a coincis cu o perioada a unui muson de vara puternic.

Sursa: Science Daily