Elicopterele vor colecta respiratia balenelor

13 11. 2008, 12:20

Metoda este necesara pentru a recolta mostre din saliva balenelor pentru a analiza tipurile de bacterii care infesteaza cetaceele gigantice.
“Pana in prezent, totalitatea informatiilor disponibile ne parvin exclusiv din partea cetaceelor aflate in captivitate sau proaspat decedate. Aceste date nu sunt deloc in concordanta cu cele oferite de balenele care inoata libere in marile si oceanele lumii”,
este de parere Karina Acedevo-Whitehouse din cadrul Societatii Zoologice din Londra.

Cercetarile au ca prim scop monitorizarea populatiilor de balene albastre, casaloti si balene cenusii. Zoologii vor sa determine cu precizie tipurile de bacterii care infesteaza fiecare specie sau populatie de cetacee, precum si potentialul periculos al acestora fata de starea de sanatate generala a acestor mamifere marine.Apoi, prin identificarea si monitorizarea indivizilor bolnavi, conservationistii vor putea trata animalele in cauza.

Noua tehnica include un elicopter in lungime de doar un metru, actionat prin telecomanda de cercetatorii aflati la bordul vaselor care urmaresc balenele. Respiratia balenelor contine vapori de apa, mucus si saliva. Ajutorul oferit de elicopter este imens, cercetatorii fiind astfel capabili sa recolteze nu doar tipurile de bacterii care infesteaza balena, ci si ADN-ul fiecarui exemplar. In anul 2006, aceeasi echipa de cercetatori a reusit, in premiera mondiala, sa extraga prima mostra de respiratie a unei balene albastre, folosindu-se de un astfel de mini-elicopter.

Sursa : LiveScience