Pentru prima data dupa aproape 1.000 de ani, femeile pot vedea comorile Muntelui Athos

06 05. 2009, 13:54

Cele 20 de manastiri de pe Muntele Athos adapostesc una dintre cele mai mari colectii de arta crestina din lume, dar minunile pastrate aici nu sunt cunoscute decat de foarte putini oameni, in afara de calugarii ortodocsi care-si petrec viata printre ele. Inainte de manifestarea  de la Paris – descrisa de ministrul grec al Afacerilor Externe drept “un eveniment cultural de prim ordin” -, nu mai fusesera organizate decat doua mici expozitii (ambele in Grecia) ce cuprindeau obiecte provenite de la Muntele Athos. Multe dintre obiectele prezentate la Paris, la Petit Palais, ies pentru prima data din lacasurile de cult care le-au adapostit pana acum.

Expozitia cuprinde icoane, carti, obiecte de orfervrarie si alte lucrari de arta, unele foarte vechi si deosebit de valoroase. Printre cele mai admirate se gaseste o cupa sculptata dintr-o singura bucata de jasp (o piatra semipretioasa), lucrata probabil la Venetia si care a apartinut lui Manuel Cantacuzen (1349-1380), fiul imparatului bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzen.

Accesul femeilor in complexul de manastiri a fost interzis in anul 1045, printr-un decret al imparatului bizantin Constantin Monomachos, iar interdictia este in vigoare si azi. Insa chiar si vizitatorii barbati obtin cu greu permisiunea de a vedea aceste opere de arta in manastirile de pe Muntele Athos.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: