Atelier de teatru traditional, cu regizorul Cristina Chirvasie

31 08. 2009, 10:00

Teatrul, prin insasi structura lui, este o arta sociala. Drama a existat intr-o forma  embrionara a gesturilor rituale cu mult inaintea teatrului Antichitatii. Si totusi, din acesta din urma se extrag toate formele dramei viitoare.

Pe parcursul celor 5 teme ale acestui atelier vom insoti mimusul intr-o calatorie a carei suita nu este deloc intimplatoare. Pornim asadar din Asia ajungind, finalmente, la tarmul european, incursiune care are drept temei decriptarea formelor traditionale ale teatrului care si in ziua de azi atrag spectatori. De ce  supravietuiesc aceste formule? De unde vine drama lirica japoneza? Vine dintr-un vechi dans, ingemanat cu dansul lui Dionisos, care se numeste sarugaku, un dans care exista in Japonia de pe la anul 700 d.H.

Ce este Kyogenul? Nu este altceva decit o copie aproape fidela a jocului de satiri al satirei grecesti.
Care sunt elementele dramei indiene? Aceste elemente formeaza primul cod teatral cunoscut.
Ce reprezinta papusa in teatrul japonez? Ce loc ocupa teatrul de umbre in istoria culturii universale.
In fine, ce reprezinta Commedia dell’Arte in istoria teatrului universal? Vom afla ca este unicul moment din istoria teatrului in care mimusul realist fixeaza si fundamenteaza pentru totdeauna arta actorului. Arlecchino, Brighella, Scappino, Pulcinella, Zanni sunt cele mai cunoscute masti ale spectacolului Commedia dell’Arte. Text, limbaj, simbol. Commedia dell’Arte se creeaza pentru si pe SCENA.

Temele generale ale celor 5 ateliere:
1. Kabuki, No si Kyogen – 3 ipostaze ale teatrului japonez traditional
 2. Bunraku – ineditele papusi japoneze
3. Opera chineza – intre distractie si cultura
4. Umbrele si atmosfera in traditia teatrului indian
5. Improvizatia dinainte gindita in Commedia dell’arte

Cristina Chirvasie este regizor de teatru si scriitor, fondator al companiei de teatru “Courttheatre” (Teatrul de Curte) din Bucuresti. Din 1996 colaboreaza cu Societatea Româna de Radiodifuziune, iar incepand cu anul 2003 realizeaza filme documentare si emisiuni de televiziune, colaborând cu posturile nationale de televiziune PAX, SENSO TV si TVR. Este membru al Asociatiei Ziaristilor din România din anul 1994, membru al Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini din România si membru al Uniunii Teatrale din România-UNITER.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: 150 ron / elevi, studenti - 113 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data incepere: 17 sept, 18:30
Inscriere la - contact@victoriei.ro