Angola – Noul paradis al fosilelor

02 09. 2009, 10:00

Odata cu anul 2002, dupa incheierea ultimului razboi civil care a devastat Angola, paleontologii din lumea intreaga au fost uimiti sa descopere un teren inca neexplorat care abunda in fosile si dovezi preistorice despre viata pe Terra de acum milioane de ani.
“Angola este ultima frontiera a paleontologiei, in unele zone fosilele ies literalmente din pamant astepatand parca sa fie studiate si inventariate. Totul este ca un muzeu in aer liber”, declara Louis Jacobs cercetator in cadrul noului proiect Paleoangola, fondat sub auspiciile National Geographic si Petroleum Research Foundation of America.

Momentul 0 a inceput in anul 2005 cand, la 65 km nord de capitala Luanda, a fost descoperit piciorul fosilizat al unui dinozaur sauropod necunoscut stiintei. Din acel moment au fost excavate mii de cranii si schelete apartinand rechinilor fosili, broastelor testoase arhaice, plesiozaurilor sau mosasaurilor. Cu toate acestea, conform paleontologului portughez Octavio Mateus, fosilele de dinozauri sunt doar inceputul…
“Nici macar 3% din potentialul fosilifer al acestei tari nu a fost cercetat. Ne asteptam sa descoperim noi specii de dinozauri si mamifere ale megafaunei africane. In plus, santierele paleontologice ar putea deveni atractii turistice in viitorul apropiat” declara acesta.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :