Craniul care rescrie istoria omenirii

09 09. 2009, 12:19

Cercetatorii care efectuau sapaturi intr-un sit arheologic din apropierea capitalei Georgiei, Tibilisi, au dezgropat o serie de cranii umane ce sugereaza un inedit capitol euroasian in lunga evolutie umana. Craniile, maxilarele si fragmentele de oase indica faptul ca stramosii umani au migrat din Africa spre Asia cu mult mai devreme decat a fost estimat initial. Se pare ca acestia au petrecut o perioada lunga de timp in Asia, inainte de a se intoarce in Africa pentru a completa istoria omului.

Expertii sunt de parere ca oasele fosilizate, dezgropate in locul orasului medieval Dmanisi de la poalele Caucazului, au o vechime de 1,8 milioane de ani, devenind cele mai vechi ramasite umane descoperite in afara Africii.

Ceea ce a atras atentia antropologilor este descoperirea ca acesti hominizi sunt cu mult mai primitivi decat reprezentantii Homo erectus, despre care s-a crezut ca au fost primii oameni care au migrat in Africa, in urma cu un milion de ani.
"Populatia Dmanisi avea dimensiunea creierului cu 40 % mai mica decat hominizii Homo erectus, chiar si statura lor era mai mica", declara profesorul David Lordkipanidze, directorul general al Muzeului National din Georgia. "Inainte de aceasta descoperire, teoria era ca hominizii care au venit din Africa in urma cu un milion de ani aveau deja unelte sofisticate, iar anatomia corporala era chiar avansata in ceea ce priveste capacitatea creierului si lungimea membrelor".
"Intrebarea este daca Homo erectus este originar din Africa sau Eurasia, si daca este din Eurasia, a existat o migratie vice-versa? Aceasta idee parea de-a dreptul prosteasca in urma cu cativa ani, insa astazi nu mai pare chiar atat de stupida", continua profesorul Lordkipanidze.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: