D-numbers: 14 septembrie

14 09. 2009, 13:32

400
barile de petrol se revarsa zilnic, de trei saptamani, in marea Timor din nordul Australiei de pe platforma West Atlas. Numeroase organizatii de protectie a mediului protesteaza in Australia in fata lipsei unei interventii ferme a autoritatilor, dezastrul periclitand viata salbatica din apele australiene. In ciuda interventiilor mai multor barci, vapoare si avioane, se estimeaza ca vreme de inca doua saptamani petrolul va otravi marea.

300
de mebabits/secunda este viteza de transfer a noii tehnologii wi-fi 802.11n, adica de aproape 6 ori mai mare decat cea a vechii tehnologii (802.11g), care opera la viteze de pana la 54 Mbps. De asemenea, noul wi-fi are capacitatea de a transfera date la 90 m, de doua ori mai mult decat cel vechi. Noua tehnologie a fost ratificata de IEEE, organismul international care stabileste standardele wi-fi. wi-fi 802.11n a fost conceputa in urma cu 7 ani, iar numeroase companii producatoare de laptoruri, computere personale si routere au incorporat-o cu eticheta de draft in produsele lor in ultimii 5 ani.

100
de tipuri diferite de dispozitive electronice, alaturi de baterii tip litiu-ion, sateliti si submarine se vor putea repara singure gratie unei tehnologii bazate pe nanotubi. Cercetatorii de la universitatea din Illinois, SUA au inventat capsule minuscule care contini nanotubi conductivi ce se declanseaza automat pe circuite, atunci cand are loc o defectiune si actioneaza precum cei mai priceputi electronisti, reparand in mai putin de un minut problema.

95

de ani a trait Norman Borlaug, decedat astazi in Statele Unite, Texas, omul care mai este cunoscut si drept parintele Revolutiei Verzi in agricultura. Profesorul Borlaug a castigat Premiul Nobel in 1970 pentru inovatii in agricultura si a culturilor de mare randament. Revolutia Verde a ajutat la dublarea productiei mondiale de hrana intre 1960 si 1990, Asia, Africa si America Latina fiind principalii beneficiari ai inovatiilor lui Borlaug. Institutul Nobel estimeaza ca, prin activitatea sa, Borlaug a salvat sute de milioane de vieti.

2

prototipuri ale noilor roboti de tip rover au fost facuti publici de catre NASA. Cei doi vor fi destinati explorarii planetei Marte, fiind predecesorii oficiali ai roverelor Spirit si Opportunity. Marea inovatie a inginerilor NASA de la laboratorul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California este inzestrarea prototipurilor cu inteligenta artificiala - capacitatea de a invata din propriile greseli si de a lua decizii noi, neprevazute intr-un program standard, in baza unor algoritmi de programare.

CITESTE STIRILE DESCOPERA