Vechile jurnale de bord furnizeaza date asupra schimbarilor climatice

06 10. 2009, 12:58

Oamenii de stiinta de la Universitatea Sunderland spera ca, adunand informatiile privind vremea din vechi jurnale de bord ale corabiilor din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, sa extraga date care vor servi la reconstituirea caracteristicilor climei la inceputul epocii industriale.

Jurnalele de bord contin date foarte detaliate despre vreme, ele fiind actualizate zilnic - sau, uneori, chiar la cateva ore - de catre comandantii navelor. Notele includ inregistrari ale vitezei si directiei vantului, ale presiunii si temperaturii aerului.

Informatiile astfel obtinute vor fi coroborate cu date istorice privind recoltele, secetele si furtunile si vor fi comparate cu datele actuale, pentru a elabora un model ce ar putea servi la prevederea mai exacta a schimbarilor climatice in viitor.

Printre cele aproape 300 de jurnale de bord care urmeaza a fi studiate si transpuse in format digital se gasesc cel al navei Beagle, cu care Charles Darwin a facut, intre 1831 - 1836, celebrul sau voiaj stiintific; cel al capitanului Cook de pe corabia Discovery (1776 - 1780) si cel al capitanului Bligh de pe Bounty (vasul pe care s-a petrecut, in 1789, celebra "revolta de pe Bounty", devenita subiect pentru carti si filme).

Sursa: BBC

CITESTE SI: