Bisfenol A loveste din nou

07 10. 2009, 12:57

Un studiu realizat de cercetatorii canadieni de la Universitatea Simon Fraser a descoperit ca bisfenolul A (BPA) absorbit de catre femei in timpul sarcinii are efecte asupra copiilor, in ceea ce priveste comportamentul.

Cercetatorii au masurat nivelul bisfenolului A in urina in cazul a 249 de femei, pentru a afla in ce masura fatul a fost expus acestei substante.

Doi ani mai tarziu, ei au studiat copii nascuti de femeile respective si au constatat ca exista o relatie intre nivelul de bisfenol A masurat anterior si comportamentul copiilor de sex feminin.

Fiicele in varsta de doi ani ale femeilor care fusesera expuse la niveluri mari de BPA prezentau un comportament mai agresiv si erau hiperactive. In cazul baietilor, nu a fost descoperita o astfel de conexiune.

Bisfenol A este prezent intr-un numar imens de produse din plastic , de unde si pericolul unei expuneri inconstiente la acesta substanta.Rolul ei este de a face plasticul rezistent si incasabil. Se gaseste in plasticul din care sunt facute sticlele pentru apa, dar si in pelicula de material plastic care captuseste cutiile metalice de conserve si dozele de bere sau bauturi racoritoare.

Anul trecut, in Canada a fost interzisa utilizarea BPA la fabricarea plasticului din care sunt confectionate biberoanele, in incercarea de a proteja copiii foarte mici de efectele nocive ale substantei. Dar acest studiu, primul care stabileste o legatura intre expunerea la BPA in viata intrauterina si comportamentul copiilor, arata ca masurie de protectie impotriva absorbtiei de BPA trebuie duse mult mai departe, incluzand protectia femeilor insarcinate.

esi a fost efectuat pe un numar mic de participanti, iar rezultatele trebuie validate printr-o cercetare mai ampla, studiul atrage totusi atentia asupra toxicitatii unor produse din plastic. Despre BPA se stai deja, din cercetari anterioare, ca are efecte nocive asupra functiei reproductive.

Specialistii recomanda reducerea expunerii la bisfenol A prin adoptarea unor solutii alternative: pe cat posibil, evitati sa utilizati containere din plastic pentru mancare si bauturi; folositi, in schimb, recipiente din sticla si inox.

Sursa: CBC

CITESTE SI: