Bacteria care gaseste aur si-ti da de stire

09 10. 2009, 12:19

Servindu-se de capacitatea naturala de a mineraliza aurul degajat in mediul bacteriei Cupriavidus metallidurans, un grup international de cercetatori condus de Frank Reith de la Universitatea Adelaide, a modificat genetic microorganismul astfel incat acesta sa semnaleze prezenta metalului.

Potrivit studiului publicat in paginile Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas), aurul se prezinta rareori in stare naturala sub forma de pepite, cel mai frecvent fiind asociat cu alte metale, de multe ori toxice pentru Cupriavidus metallidurans, cum sunt de exemplu compusii ce contin sulf, care inhiba functiile enzimatice ale bacteriei. In acest caz, microorganismul reactioneaza activand un grup de gene "detoxifiante", cu sarcina de a produce o enzima capabila sa precipite aurul in forma metalica, inofensiva, separandu-l de alte substante care sunt eliminate.

Prezenta unor asemenea microorganisme in anumite mine australiene foarte indepartate unele de altele fusese deja remarcata de oamenii de stiinta cu ani in urma, nu era insa clar daca ele ar juca un rol in formarea depozitelor de aur si nici care ar fi putut fi acesta.

Odata descoperit mecanismul actiunii bacteriei, cercetatorii au cautat un mod de a profita de pe urma acestei extraordinare abilitati. Prin urmare, ei au modificat genetic bacteria, astfel incat sa emita o lumina (detectabila cu un spectrometru portabil) de fiecare data cand activeaza genele detoxifiante, cu alte cuvinte cand se afla in prezenta pretiosului metal.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: