Dinozaurii – intoxicati cu alge?

20 10. 2009, 13:03

Conditiile climatice de azi, afirma specialistii de la Universitatea Clemson, SUA, sunt asemanatoare in multe privinte cu cele care au produs marile extinctii cunoscute in istoria Terrei.

Din cauza temperaturilor ridicate, in lacuri si in apele marine are loc asa-numita inflorire algala - o proliferare masiva a anumitor specii de alge, care elibereaza in apa toxine periculoase pentru animale.

Analizand structuri fosile formate de algele stravechi (stromatolite), specialistii au descoperit ca anumite alge albastre-verzi, care consuma oxigenul din apa si produc toxine, erau prezente in cantitati suficient de mari pentru a provoca moartea unui mare numar de animale care traiau in ape si in preajma acestora.

E posibil, afirma ei, ca si celelate cauze mentionate de cercetatori - activitate vulcanica, schimbarile climatice, impactul unui asteroid - sa fi contribuit la extinctiile masive, dar "lovitura de gratie" ar fi fost data de toxinele algale.

Ei avertizeaza ca, in momentul de fata, datorita incalzirii globale, se observa deja inmultirea excesiva a unor specii de alge in diferite parti ale lumii, iar toxinele eliberate de acestea ar putea atinge niveluri periculoase, ceeea ce face necesara monitorizarea fenomenului si adoptarea unor masuri urgente de combatare a incalzirii climei la nivel planetar.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: