Bucuresti – Micul Paris, un eveniment cu istoricul Georgeta Filitti

26 10. 2009, 08:00

Vom povesti despre citeva dintre personalitatile care au marcat aceasta perioada din istoria Bucurestilor, cum ar fi personalitatea fascinanta a Reginei Maria. Vom afla fapte interesante din viata a trei femei fermecatoare din epoca: Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu si Elena Sutzu. In aceasta perioada Bucurestiul este descris ca o adevarata capitala europeana, atit prin circulatia in Europa a romanilor, care se simt acolo ca "acasa", cit si prin prezenta semnificativa a strainilor care traiesc in oras sau sint in trecere prin Bucuresti. A existat, in aceasta perioada, un institul francez la Bucuresti si in acelasi timp, o scoala romana la Paris. Vom discuta despre politica, arte si viata de zi cu zi din aceasta perioada.

Participantii vor putea vizita, in cadrul evenimentului, expozitia Pinacoteca Municipiului Bucuresti in vizita la galeria ArtSociety Partea a II-a: Traditionalismul in pictura si sculptura romaneasca. Picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Iosif Iser sau Francisc Sirato au fost selectionate dintr-un patrimoniu de exceptie, privat de un spatiu adecvat de expunere, pentru a ilustra conceptul expozitiei - traditionalismul ca orientare stilistica si tematica in arta romaneasca din prima jumatate a secolului XX.

Locul in care se va desfasura conferinta - sediul Societatii Artmark si Galeria ArtSociety se afla intr-una dintre cladirile istorice ale Bucurestiului. Casa a apartinut familiei primarului Pake Emanoil Protopopescu, figura proeminenta a vietii politice romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Doctor in drept al universitatilor din Paris, Bruxelles si Geneva si activand ca deputat conservator, primarul Bucurestilor a comandat o locuinta care sa corespunda pozitiei sale sociale, precum si standardelor impuse de aristocratia acelor timpuri. Construita in oglinda cu vecina sa de la numarul 20, casa se distinge prin stilul arhitectural eclectic, care imbina elemente neoclasice cu motive Art Nouveau intr-un ansamblu unitar si armonios.

Data: 12 noiembrie, 19:00
Taxa: 30 ron - adulti / 25 ron - elevi, studenti
Loc: Galeria Artmark (Logofat Luca Stroici 18)
Inscrieri la contact@victoriei.ro
Participarea se face pe baza de inscriere, avind in vedere locurile limitate