Insectele daunatoare vor fi “castrate” genetic

29 10. 2009, 11:43

In clipa de fata, posibilitatea de a face insectele daunatoare inofensive este studiata de cercetatorii din cadrul mai multor laboratoare, printre care cele ale Universitatilor din Pavia, Italia si Gottingen, Germania, dar si la Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA).


Oamenii de stiinta au reusit sa modifice in mod stabil cateva exemplare din specia de musculita mediteraneeana Ceratitis capitata, si sa dezvolte indivizi ale caror progenituri inregistreaza o rata de mortalitate extrem de ridicata. Sistemul lor permite, de asemenea, o marcare fluorescenta a spermatozoizilor, astfel incat mustele modificate genetic sa poata fi usor deosebite de cele salbatice. Problema principala care survine atunci cand se insereaza o caracteristica noua in genomul unei insecte este aceea de a identifica locul exact unde aceasta se va instala si cum se va exprima (transgeneza are loc prin integrarea aleatorie a fragmentelor de ADN). Daca, insa, insecta poseda o gena stabila, adica una anterior integrata in propriul "trusou" genetic, care se pastreaza de la o generatie la alta, aceasta poate fi utilizata ca baza de pornire pentru modificari ulterioare.


Tehnica, descrisa in paginile revistei Proocedings of National Academy of Sciences, este aplicabila si la alte specii de insecte daunatoare. Potrivit cercetatorilor, metoda nu numai ca reprezinta o alternativa viabila la pesticide, dar poate fi utilizata si in cadrul asa-numitului "population replacement", adica pentru inlocuirea populatiilor de insecte care sunt vectori ai agentilor patogeni cu unele manipulate genetic, mai putin periculoase.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: