Traieste cu doar o jumatate de creier!

02 11. 2009, 12:00

Studiul oamenilor de stiinta de la institutul "E. Medea" (IRCCS) din Puglia, Italia, a fost publicat recent in New England Journal of Medicine. Fetita, in varsta de doi ani, a intrat in atentia specialistilor din cauza unor usoare dificultati locomotorii si de vorbire. Dupa o serie de evaluari si, in mod deosebit, gratie tehniciii rezonantei magnetice, specialistii au descoperit ca o tumora de mari dimensiuni ii afecta acesteia intreaga emisfera stanga a creierului.

Potrivit lui Antonio Trabacca, director al centrului de Neuro-reabilitare din cadrul IRCCS, o astfel de leziune la un adult sau o persoana in varsta ar fi fost devastatoare, dar copiii de varsta evolutiva au o capacitate neuroplastica in masura sa compenseze partile cerebrale care nu functioneaza, si sa faca astfel incat eventualele leziuni sa nu aiba consecinte mari pe parcursul dezvoltarii.

"Cel mai probabil, copilul a dezvoltat trauma in uterul mamei, de aceea intampina dificultati in a vorbi si a se misca, dar ele sunt foarte usoare, iar fetita va putea duce o viata normala", a mai precizat specialistul.

Sursa: ANSA

CITESTE SI: