Filistinii au fost doar o victima a propagandei israelite

02 11. 2009, 12:47

"Israelitii au fost adevaratii "filistini" daca este sa comparam nivelul tehnologic al celor doua populatii. Acestia nu erau decat o populatie rurala fata de filistinii reali care dezvoltasera centre urbane sofisticate inca din anul 1180 i.Hr. Adevarul este ca israelitii au fost propagandisti versati, care s-au folosit de scrierile antice pentru a pleda impotriva paganilor filistini. Conform standardelor evreiesti din acea perioada, daca erai pagan "te-ai fi dedat practicilor idolatre, ai fi avut mai multe sotii si ai fi abuzat de vin si alte bauturi"... lucruri pe care, probabil, israelitii le practicau in propria lor societate. Singura diferenta este ca incercau sa minimizeze aceste fapte", sustine acelasi Louise Hitchcock.

Filistinii au fost, practic, singura populatia cunoscuta din misteriosul conglomerat numit "popoarele marii" care, in jurul anului 1200 i.Hr. a dus la caderea tuturor marilor civilizatii mediteraneene, cu exceptia Egiptului. Stabiliti langa evrei si fenicieni, filistinii au adus cu ei marile descoperiri ale civilizatiilor egeene, printre acestea numarandu-se prelucrarea fierului si ceramica in stil elenistic.

"Daca vreti, putem compara termenul de filistin, devenit cu timpul un peiorativ, cu termentul de barbar folosit de catre greci si, apoi, de romani. La origini, barbar desemna un nevorbitor al limbii elene dar, cu timpul, sensul sau s-a schimbat in cel ce desemneaza un individ salbatic, primitiv, violent, corupt... tot ce poate fi mai rau. Intr-un cuvant, este vorba doar de propaganda...", concluzioneaza arheologul australian.

Sursa: TheAustralian

CITESTE SI: