Vrei sa dormi bine? Iesi la pensie!

03 11. 2009, 13:07

Sansele de a suferi de tulburari de somn in primii 7 ani dupa pensionare sunt cu 26% mai mici decat in cei zece ani dinaintea retragerii din activitatea profesionala, arata rezultatele studiului, care a fost realizat pe cca. 15.000 de voluntari, angajati ai Companiei Nationale de Gaz si Electricitate din Franta.

Incidenta tulburarilor de somn a scazut de la 24,2%, in ultimul an dinaintea pesionarii, la 17,8%, in primul an dupa pensionare.

Cea mai substantiala reducere a problemelor de somn a fost raportata de catre cei care, inaintea pensionarii, suferisera de depresii si oboseala psihica.

Imbunatatirea somnului a fost mai evidenta in cazul barbatilor care detinusera, inainte de pensionare, functii de raspundere.

Profesorul Jussi Vahteral, de la Universitatea din Turku, crede ca acest lucru se intampla insa numai in tarile in care sistemul de pensii este astfel organizat incat ofera un sentiment de stabilitate si siguranta.

In schimb, in tarile in care pensia nu ofera siguranta si stabilitate financiara, retragerea din activitatea profesionala poate determina o crestere a nivelului de stres, care se reflecta intr-o calitate a somnului chiar mai proasta decat inainte de pensie.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: