A fost descoperit mecanismul-cheie din spatele regenerarii fizice

04 11. 2009, 12:43

Unele animale au abilitatea unica de a-si regenera integral portiuni din corp. Tritonii, spre exemplu, isi pot pierde unul dintre membre si dezvolta altul nou in loc, identic cu originalul. Pestele-zebrea are capacitatea, de asemenea, de a-si regenera inotatoarele, animalele de acest fel fiind totodata capabile sa isi repare tesuturile cardiace depreciate sau structurile avariate ale ochilor.

Oamenii, in schimb, au doar abilitati regeneratoare rudimentare, asa ca cercetatorii care spera sa dezvolte mijloace de reparare sau inlocuire a partilor de corp umane deteriorate sunt foarte interesati de intelegerea mecanismelor ascunse in spatele procedeelor regenerative de la alte specii.

Acesti oameni de stiinta au descoperit ca un anumit tip de gene potenteaza procesele de vindecare in diferitele tipuri de tesuturi. Genele implicate in regenerarea inotatoarelor si in vindecarea inimii pestilor-zebra sunt, de asemenea, necesare in reconstruirea receptorilor oculari afectati ai acestora. Cercetatorii au dedus de aici evidenta ca un mecanism molecular comun ghideaza procesul, indiferent de portiunea de corp deteriorarta.

Ei au suspectat ca refacerea receptorilor oculari distrusi prin crearea de noi celule nervoase (neuroni) in cazul Brachydanio rerio se datoreaza celulelor din retina denumite Muller glia, recunoscute pentru abilitatea lor de cultivare a neuronilor. Studiind aceste celule, cercetatoarea Zhao Qin de la departamentul de Biologie Moleculara si Celulara din cadrul Universitatii Michigan, a descoperit un total de 953 gene constituente, dintre care doua i-au atras atentia in mod deosebit.

Cele doua gene, hspd1 si mps1, s-au dovedit si in alte studii necesare regenerarii inotatoarelor si inimii pestilor-zebra, iar proiectul lui Qin a demonstrat ca ele erau de asemenea activate in celulele Muller glia ale retinelor acestor animale.

Descoperirea arata ca, desi nu il intelegem inca deplin, exista un program molecular mai complex care nu le implice doar pe acestea doua, ci un numar mai mare de gene cooperante necesare activarii proceselor de regenerare ale regiunilor ranite din corp.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI: