Atelier de peisagistica – o calatorie in gradinile lumii

09 11. 2009, 06:00

Atelierul propune o serie de intalniri in care vom descoperi cum se amenajau gradinile in diferite epoci si continente, din Mesopotamia, in Roma si in Andaluzia. Vom calatori nu numai in timp, ci si in spatiu, vizitand gradinile japoneze, chinezesti si indiene. Vom pasi, ca niste adevarati nomazi planetari, pe cele mai frumoase alei ale parcurilor din Paris, New York, Londra, Montreal, Barcelona, Isola Bella, Miami, Florenta etc.
Ce reprezinta o gradina? O lupta niciodata castigata dintre om si natura ? O dorinta de a modela peisajul dupa gustul si arta timpului ? Un prilej de mandrie pentru regi, primari, sau aristocrati? Din toate timpurile, gradina a fost indispensabila celor care isi cultiva cele necesare hranei sau ierburile tamaduitoare. Mai tarziu, gradina a devenit si un scenariu pentru serenade, un capriciu obligatoriu pentru orice cap incoronat, un loc de visare pentru sufletele romantice, o destinatie duminicala pentru bucurestenii secolului XXI.

Cum aratau aceste gradini utilitare sau de agrement, cine avea acces, care erau comportamentele recomandabile in astfel de locuri? Care sunt gradinile celebre pe care le puteti vizita in lume ? Ce proiecte apar de pe planseta arhitectilor si peisagistilor ? Dincolo de placere, gradina vitorului va fi indispensabila vietii, pentru ca ea va contine plante depoluante, si va mentine biodiversitatea.Stiati ca in persana, gradina se spune paradis?

Temele celor cinci ateliere sint:
1. Antichitatea: Mesopotamia, Egipt, Persia, Grecia si Roma.
Evul Mediu: Gradina manastirilor. Gradina de agreement. Reprezentari biblice. Gradina andaluza
2. Renasterea: Gradina franceza clasica si ecourile ei in Rusia, Germania, Austria etc
3. Gradina peisagera (englezeasca). Gradina romantica. Gradina chinezeasca (ce a influentat gradina britanica)
4+5. Secolul XX. Gradina indiana. Sec XXI: Festivaluri, experimente, arta ecologica.
Gradini de sticla, gradini acvatice, de ex Chaumont sur Loire

Fiecare prezentare va fi completata cu numeroase imagini si scurte filme documentare care sa ilustreze subiectul discutat. De ce putem sa ne plimbam astazi in anumite parcuri si gradini ?
Versailles - salvat datorita sponsorilor americani.
Sate intregi demolate pentru a face loc gradinilor tarilor de la St Petersburg.
Regina Anglei - posesoarea parcurilor londoneze.
Cum isi finanteaza aristocratii francezi si britanici intretinerea parcurilor castelelor.
Cum se autofinanteaza Jardin des Tuileries din Paris

Mihai Cosmatchi detine master in antropologia obiectului si muzeologie, Muzeul National de Istorie Naturala, Paris si master in Management si Politici Culturale la Universitatea Lyon 2 Lumière. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti, cu licenta in Comunicare si Relatii Publice. A lucrat la Muzeul National de Istorie Naturala, Paris (2007). A facut un training in Relatii Publice in domeniul cultural la "The Kreisberg Group", New York - agentie de presa si relatii publice (2006-2007). A fost asistent cultural la Institutul Francez din Bucuresti (2001-2004).

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: adulti - 150 ron /elevi, studenti -120 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 23 noiembrie, 18:30