LHC s-a defectat de la o bucata de paine

09 11. 2009, 12:38

Gigantul LHC, in valoare totala de 8 miliarde de dolari, s-a supraincalzit, dupa ce un pescarus a patruns in zbor in incinta subterana si a scapat din cioc o bucata de paine care a cazut in incaperea ce adaposteste instalatia electrica de mare tensiune, responsabila cu racirea intregii unitati.

Alarmati de neasteptatul incident, savantii au banuit o defectiune in sectiune criogenica de racire. Mare le-a fost surpriza cand acolo au descoperit o bucata proaspata de bagheta frantuzeasca. Nu este prima defectiune petrecuta controversatei masinarii. situata la 100 metri adancime, in apropierea Genevei.

Imensul accelerator de particule, care a fost pornit acum un an de zile cu intentia de a dezvalui secretele nasterii Universului, s-a defectat prima data datorita unei scurgeri de heliu. Cercetatorii ne asigura ca daca va apare o noua defectiune, acceleratorul se va opri automat in conditii de siguranta maxima. Seria de defectiuni tehnice suferita de LHC i-a facut pe unii membri ai comunitatii stiintifice sa avanseze teoria conform careia imensul accelerator se poate autosabota fara interventia omului.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: