Sahara, “cheia” primelor migratii umane

11 11. 2009, 12:42

Printre descoperirile cercetatorilor se numara si faptul ca in urma cu 9.000, 50.000 si 120.000 de ani, in Sahara si Sahel exista un nivel al umiditatii suficient nu doar pentru existenta unui ecosistem de preerie, ci si a unei raspandiri extinse a copacilor.

Oamenii de stiinta au studiat zacamintele marine corespondente ultimilor 200.000 de ani, si care sunt depozitate pe fundul Golfului Guineii, in Africa occidentala: vanturile puternice care provin din Sahara si Sahel transporta intr-adevar cantitati importante de pulberi, cenusa, polen, frunze, ce pot ajunge dincolo de Atlantic, dar in buna parte "aterizeaza" pe suprafata marina pentru ca apoi sa se depoziteze pe fund.

Perioadele cele mai vechi coincid exact cu epocile in care primele fiinte umane au migrat din Africa orientala in Africa septentrionala si Orientul Mijlociu, in Asia si in fine, in Europa. La acea vreme conditiile meteorologice in partea centrala a Africii de Nord au permis traversarea unei regiuni in mod normal total neospitaliera, si migratia catre alte continente.

Atunci cand clima in Sahara si Sahel a redevenit uscata, locuintorii de aici au fost constransi sa se deplaseze, ceea ce a provocat schimbari atat culturale, cat si genetice in regiuni di Africa de Nord si Orientul Mijlociu in care intre timp se stabiliseara alte populatii.

Potrivit cercetatorilor, aceste schimbari climatice ar fi la randul lor corelate cu unele variatii ale fortei sistemului de curenti oceanici - AOC (Atlantic Overturning Circulation), o teorie derivata din analiza unor resturi din schelete de foraminifere bentonice (microorganisme cu invelis calcaros) gasite in zacamintele marine. Schimbarile la nivelul AOC sunt cele care determina o modificare a raporturilor intre diferite substante chimice dizolvate in apa marii, reflectate in compozitia scheletelor de foraminifere.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: